U organizaciji Nacionalne koordinacije Bošnjaka u RH, u suradnji s učiteljicama i profesoricama, u sklopu izvannastavne nastave bosanskog jezika i kulture po modelu C, tijekom svibnja i lipnja 2025. godine održane su kulinarske radionice za učenike osnovnih i srednjih škola. Aktivnostima su sudjelovali učenici Osnovne škole Žitnjak i Islamske gimnazije dr. Ahmeda Smajlovića, uz stručno vodstvo profesorice bosanskog jezika i književnosti Alme Halilović. Aktivnosti su financirane sredstvima Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Republike Hrvatske.

U Osnovnoj školi Žitnjak, osam učenika je u školskoj kuhinji pripremalo tradicionalno bosansko jelo – burek. U Islamskoj gimnaziji dvanaestero učenika pripremalo je razna tradicionalna jela, uključujući burek, ćufte u crvenom sosu i šerbe (kuhanu limunadu).

Radionice su osmišljene s ciljem povezivanja jezika i kulture kroz praktične aktivnosti. Kroz pripremu jela, učenici su imali priliku upoznati i doživjeti bosansku kulturnu baštinu, razvijati međupredmetne kompetencije te osnažiti osjećaj identiteta i pripadnosti.

Osim što su stekli kulinarske vještine, učenici su kroz timski rad, zajedništvo i druženje razvijali socijalne i komunikacijske vještine. Ove aktivnosti također doprinose vidljivosti i integraciji nastave jezika i kulture nacionalnih manjina u školski život.

Ukupno je u ovogodišnjim radionicama sudjelovalo 20 učenika i 2 profesorice, a iskustva i rezultati pokazuju koliko ovakav pristup može obogatiti nastavu i potaknuti učenike na aktivno sudjelovanje u očuvanju vlastite kulturne baštine.